Warmtepomp

 

Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

Of je woning geschikt is voor een warmtepomp hangt onder meer af van de isolatie van je woning, het warmteafgiftesysteem dat je hebt en de beschikbare ruimte.

Isolatie van de woning

Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp is spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas nodig. Voor een all-electric warmtepomp moet de isolatie van de woning nog beter zijn, minimaal energielabel B. 

De meeste woningen die na 1992 zijn gebouwd, zijn goed geïsoleerd en hebben energielabel B. Of een all-electric of hybride warmtepomp jouw huis voldoende kan verwarmen, kun je op de volgende manier testen. We gaan er hierbij vanuit dat je cv-ketel niet ouder is dan tien jaar.  

  • All-electric warmtepomp
    Verlaag in de winter, wanneer de temperatuur tussen de 0 en -5 graden Celsius is, de cv-watertemperatuur een aantal dagen naar 35 graden. Blijft het dan nog aangenaam warm in huis, is je woning qua isolatie geschikt voor een all-electric warmtepomp.
  • Hybride warmtepomp 
    Verlaag in de winter, wanneer de temperatuur tussen de 0 en -5 graden Celsius is, de cv-watertemperatuur naar 50 graden. Krijg je het huis nog goed warm? Dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp.

Warmteafgiftesysteem

Het warmteafgiftesysteem verspreidt de warmte in de woning. Het systeem kan bestaan uit radiatoren, convectoren of vloer- en wandverwarming. 

Lage temperatuur

Ook het warmteafgiftesysteem in huis moet geschikt zijn voor een warmtepomp. De meeste warmtepompen verwarmen het cv-water namelijk op tot ongeveer 45-50 graden, terwijl een traditionele gasgestookte cv het water opwarmt tot zo’n 70 graden.  

Om met een warmtepomp dezelfde hoeveelheid warmte in een de woning te krijgen als je nu hebt, moet het verwarmingsoppervlak groter zijn. Dit betekent dat je aanpassingen moet doen aan het afgiftesysteem. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Plaats boosters
    Boosters zijn kleine ventilatoren die onder of op de radiatoren of convectoren worden geplaatst. Ze zorgen voor extra luchtstroming langs het verwarmingselement. Zo’n booster zorgt ervoor dat de ruimte sneller wordt verwarmd. Hij bespaart hierdoor energie en verhoogt het comfort. 
  • Vervang het huidige afgiftesysteem
    Vervang de huidige radiatoren en convectoren door grotere, of kies voor speciale lage temperatuur verwarming (LTV) of vloerverwarming.
  • Breid het afgiftesysteem uit
    Vergroot het afgiftevermogen door extra radiatoren, convectoren of vloer- en wandverwarming te plaatsen.  

Hoge temperatuur

Steeds meer fabrikanten leveren warmtepompen die ook een hogere maximumtemperatuur kunnen leveren. Deze systemen worden nog niet zo vaak toegepast, omdat het financiële rendement niet interessant is. Warmtepompen draaien op het hoogste rendement als het verschil tussen de temperatuur van de bron van de warmtepomp en de aanvoertemperatuur naar de cv-installatie klein is.

Pendelen en buffervat

Als er geen warmte nodig is in de woning, schakelt de warmtepomp uit. Het afwisselend in- en uitschakelen, noem je pendelen. Gebeurt dit geregeld, dan is dit op den duur slecht voor de compressor. Het is ook niet energiezuinig, omdat de compressor bij het opstarten veel stroom gebruikt. Heeft een woning weinig warmteafgiftepunten (vloerverwarming en één radiator in gebruik) of meerdere thermostaten (zoneregeling), kies dan voor een warmtepomp met buffervat. 

Beschikbare ruimte in huis

Voor het plaatsen van een warmtepomp heb je ruimte nodig. Hoeveel ruimte is afhankelijk van de soort warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Binnenunit
Voor een hybride warmtepomp heb je binnen beperkte ruimte nodig. De exacte afmetingen van de binnenunit zijn afhankelijk van het merk en type hybride warmtepomp. De ruimte die je minimaal nodig hebt is 1,0×0,6×0,4 meter (hxbxd). Soms wordt er een buffervat bij geplaatst waarin cv-water zit. Dat heeft minimaal een diameter van 0,6 meter en is 0,7 meter hoog. Het vat wordt idealiter dicht bij de cv-ketel geplaatst. 

Buitenunit
De buitenunit kan op de grond of op het dak staan of aan de gevel hangen. Hij moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens met de buren af staan. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter. De ruimte die je nodig hebt is minimaal 1,0×2,0x1,0 meter (hxbxd). Daarnaast moet er een vrije toevoer van luchtstroom zijn. De exacte afmetingen van de buitenunit zijn afhankelijk van het merk en het type hybride warmtepomp. De buitenunit maakt wat geluid als de warmtepomp aan staat (voornamelijk in de winter). Plaats ‘m dus op een plek waar zowel de buren als jij er geen last van hebben.

All-electric warmtepomp

Binnenunit
Voor een all-electric warmtepomp is binnen meer ruimte nodig. Er moet plek zijn voor de binnenunit, het buffervat en de boiler. Houd rekening met de volgende afmetingen:

  • Voor de binnenunit: 1,0 x 0,6 x 0,4 meter (lxbxh)
  • Voor het buffervat: diameter 0,5-0,7 meter en hoogte 1,0-1,5 meter
  • Voor de boiler: diameter 0,5-0,8 meter en hoogte ongeveer 1,5 meter

Buitenunit
Voor de all-electric luchtwarmtepomp is ook een buitenunit nodig (afmeting: 0,8 x 0,8 x 0,4 meter). Deze kan, net als bij de hybride warmtepomp, op de grond, op het dak of aan de wand van je woning worden bevestigd. Kies een plek waar zowel jij als je buren geen last hebben van het geluid van de buitenunit.

Horizontaal en verticaal systeem 
Bij de all-electric bodemwarmtepomp kun je kiezen uit een horizontaal en een verticaal systeem. Voor beide systemen zijn graafwerkzaamheden in de tuin nodig. Bij de horizontale variant moet er twee keer het woonoppervlakte worden afgegraven, minimaal 1,5 meter diep. Deze ruimte hebben veel mensen niet. Ze kiezen daarom eerder voor de verticale variant waar je veel minder ruimte voor nodig hebt. Er worden dan twee putten geboord die 25 tot 150 meter diep zijn. De diepte hangt af van de bodemsamenstelling en het benodigde vermogen.

Warm water

Wil je de warmtepomp ook gebruiken voor het verwarmen van kraan- of douchewater, kies dan een all-electric warmtepomp. Die verwarmt het water tot boven de 60 graden Celsius om legionellabesmetting te voorkomen. Het warme water stroomt naar een boiler, waar een warmtewisselaar de temperatuur verhoogt. 

Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp komt in plaats van de ventilatie-unit, deze is vaak wel wat groter. Er is geen buitenunit nodig.

Bron: Vereniging eigen Huis

 

Met een warmtepomp bespaart u flink op uw energielasten

Uw woning duurzaam verwarmen met minder aardgas of zonder aardgas: Het kan met een hybride of een all-electric warmtepomp. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw woning te verwarmen met een warmtepomp. Het maken van een juiste keuze hierin is afhankelijk van uw wensen en de staat van de woning. Laat u daarom vooraf goed adviseren bij het kopen van een warmtepomp. Wij willen u hierin natuurlijk graag helpen, zodat u kiest voor het juiste systeem met een hoog rendement.

Bel 078 7802337 of mail ons voor een vrijblijvende offerte!

Warmtepompen: hybride of all-electric oplossingen

Met warmtepompen heeft u de mogelijkheid om voor een hybride of all electric oplossingen te kiezen. Afhankelijk van uw wensen, de warmtevraag, uw woning, isolatie en welke energiebesparende maatregelen al zijn toegepast, wordt er gekeken naar een juiste advies op maat. Dit zou kunnen betekenen dat een hybride oplossing of een all electric oplossing interessanter is voor u.

Bij hybride werkt de  warmtepomp nog samen met uw cv-ketel. De warmtepomp (bodem- of luchtgebonden) verwarmt in de winter en kan koelen in de zomer. De hr-ketel levert warm water en springt bij als het extreem koud is. Zo leveren de warmtepompen volop comfort, terwijl u bespaart op uw energiekosten.

Bij all electric oplossingen maakt u helemaal geen gebruik meer van een cv-ketel. De  warmtepomp haalt de energie uit de lucht of de grond en werkt samen met boiler-of buffervaten om op die manier dezelfde comfort te leveren als uw cv-ketel. U bespaart nu echter op uw energierekening en vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.

Het goede gevoel, het juiste te doen.